Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla tüm iş yerleri için yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla tüm iş yerleri için yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, 30 Haziran 2012 tarihinde yayımlandığı ve kamu iş yerleri ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri başlıklı 6'ncı maddenin 5 kez ertelendiği hatırlatıldı. Ancak kanunun bu maddesinin 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla tüm iş yerleri için yürürlüğe girdiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
Yürürlüğe giren bahse konu yükümlülük, mevcutta var olan ve getirilecek kolaylaştırıcı düzenlemelerle çok düşük maliyet ile karşılanabilecek. 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin işverenleri veya işveren vekilleri halihazırda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, bakanlıkla protokol yapan açık öğretim kurumları ve üniversitelerce verilen eğitimi tamamlamak şartıyla İSG profesyoneli (iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi) görevlendirmesi zorunluğu olmaksızın kendileri yürütebilmektedirler. Bakanlığımız bu kapsamda yer alan bakkal, manav, terzi emlak bürosu gibi küçük esnaflarımızın yeni bir yükle karşılaşmaması için bir dizi yeni alternatif düzenleme üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
İşveren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 15. maddesi gereğince;
İşçilerin işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.
Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:
1) İşe girişlerinde.
2) İş değişikliğinde.
3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.
4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz. 6331 sayılı Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.
Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, işçilere yansıtılamaz.
Sağlık muayenesi yaptırılan işçinin özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulur.